Това заяви пред Българското национално радио икономистът Евгений Кънев.  Правителството предлага

...
Това заяви пред Българското национално радио икономистът Евгений Кънев.  Правителството предлага
Коментари Харесай

Евгений Кънев: ГЕРБ ще прекроят бюджета. Няма да го приемат без забележки

Това съобщи пред Българското национално радио икономистът Евгений Кънев. 

 

Правителството предлага бюджет с до 3% недостиг, без да се постанова увеличение на налозите или орязване на обществените заплащания. Една от ограниченията за стесняване на бюджетния недостиг ще бъде въвеждането на условие за разпределение на 100% от дивидентите на държавните предприятия, вместо 50%, както оферираше служебното държавно управление. С новата мярка в бюджета би трябвало да влязат спомагателни 780 млн. лева

“Предвид дребното време до края на годината бюджетът е много упорит и под напрежение в приходната му част ”, счита Евгений Кънев.

 

По думите му обаче сметката на страната е добра, тъй като преследва главната цел, която би дала непоклатимост - влизане в еврозоната.

 

" Ако човек реши да подлага на критика бюджета, постоянно има защо да бъде подложен на критика. Ако реши да огледа по-голямата картина, а точно по какъв начин България стои в стопански и политически проект в околните години, изключително в изискванията на доста типове рецесии, изключително войната до нас, мисля, че е доста добър, тъй като той преследва главната цел, която би ни дала непоклатимост, а точно влизане в еврозоната. В момента е доста сложна обстановката с постигането на 3% недостиг, само че това е извънредно значима цел за България, защото това не е някакъв култ. Влизането в еврозоната преследва извънредно доста други цели ”, счита Кънев.

 

Според икономиста имиджът на страната ни е разтърсен от позиция на външните вложения. 

 

" Към всички опасности, които съществуваха в предишното за вложения у нас, се добави и геополитическият риск, който не е съществувал от 1997 година насам - дали България в дълготраен проект ще остане в Европейски Съюз и НАТО, поради референдумите, които се готвят ", счита Кънев. 

 

Той съобщи, че не вижда изгода от концепцията, стартирана от финансовия министър Асен Василев да има взаимно битие на лв. и еврото за избран интервал от време. По думите му евентуално има връзка с референдума на “Възраждане ”. Кънев обаче смята, че това е рисковано придвижване. 

 

" Когато въвеждаш еврото, преди да е публична валута, като опция за разплащане, това на процедура няма по какъв начин да стане по формалния курс, тъй като самите търговци би трябвало да понесат много разноски, с цел да обслужват и разплащания в евро, което значи, че най-вероятно няма да бъдат по формалния курс директните котировки сред евро и лв., няма да бъдат цените едно към едно. От тази позиция може да има отрицателен резултат и хората да сметнат, че в евро става по-скъпо ", предизвести Кънев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР